Ons terpdorp Boazum ligt tussen de oude Slachtedyk en de spoorlijn (Leeuwarden/Sneek) uit 1883. Via de oostelijke ingang kom je Boazum binnen via de Hegedyk welke overgaat in de Waltawei. Als je doorrijdt verlaat je het dorp weer via de Suderdyk en na de spoorwegovergang kun je richting Scharnegoutum of rechtsaf de oude Slachtedyk opgaan. Van oudsher is Boazum 1 van de wat grotere dorpen van Baerderadiel welke 14 dorpen telde. Rond 1700 telde Boazum ongeveer 300 inwoners wat uitgroeide tot ruim 700 eind 1800. En vandaag de dag wonen er ruim 400 inwoners in ons dorp. Lange tijd maakte Boazum deel uit van de gemeente Littenseradiel en sinds de laatste herindeling valt Boazum binnen de gemeente Sûd-West Fryslân.
Grote bekendheid geniet Boazum door “de nacht van Boazum” en door de Romaanse kerk uit de 12 de eeuw. Verder moet ook het dorpscafé, de Boazumer Mjitte genoemd evenals een aantal bekende inwoners zoals Ph. H. Breuker en de wereldvermaarde ijsmeester en oud-voorzitter van de Friese Elfstedenvereniging, Henk Kroes mag ook niet ontbreken.
De nacht van Boazum is ruim 30 jaar geleden ontstaan toen in 1989 5 jongens een feest hielden in hun achtertuin en nu zijn er begin oktober 10-tallen vrijwilligers actief en komen er meer dan 3000 bezoekers af op een feest in de grootste tent van Fryslân.
De Romaanse kerk lijkt niet te kunnen verdwijnen want sinds 1200 is dit gebouw dus beeldbepalend. En wat niet vergaat, kan ook terugkeren als de pleisterlagen van de gewelven worden gescheerd. Want de kerk is vooral beroemd geworden door de baardloze Christus welke in 1941 op het absisgewelf tevoorschijn trad.
De Boazumer Mjitte, gesitueerd aan de Waltawei 22 is als café en dorpshuis natuurlijk ook een onmisbare schakel in het dorpsleven. De naam dankt het café aan een royale landmaat en in de café termen is het tot een royale gevulde romer geworden.
Dhr. PH. H. Breuker, is oud-hoogleraar Nederlands en Fryske taal en letterkunde aan de universiteit van Amsterdam. Hij heeft een zeer lange lijst van publicaties op zijn naam en de provincie Fryslân kende hem ook de Joost Halbertsma prijs toe.
Henk Kroes sprak op 2 januari 1997 de legendarische woorden: It giet oan, dit ter inleiding van de Elfstedentocht op de schaats. Maar hij is ook bekend als oud-directeur van It Fryske Gea en ook vanwege zijn inzet voor het goede doel. In 2003 kwam hij na een fietstocht van 12.000 kilometer vanuit Vladivostok aan in Scheveningen en was er een groot bedrag beschikbaar voor de inenting tegen polio.
Naast het dorp heeft Boazum uiteraard ook nog een heel groot buitengebied. Als je als startpunt de Swette neemt (bij de Amerikaanse windmolen) en deze volgt tot aan de Flearen, dan richting Warnixvliet/Sûderdyk richting De Slachtedyk, via Makkum en Boazumer Feart naar Froonackersdyk, op naar Klaeiterp en dan naar de Hegedyk om weer bij de Swette uit te komen. Geen rechte lijnen natuurlijk maar een heel grillig patroon met een omtrek van meer dan 11 kilometer. En een oppervlakte van meer dan 2000 hectare. Via de Swette en de Boazumer Feart is het dorp dus ook uitstekend via het water bereikbaar. Verder is de historie van De Slachtedyk ook van belang voor het dorp. Toen Fryslân in het jaar 800 nog verdeeld was in Oostergo en Westergo en de Middelzee nog langs Wommels en Scharnegoutum liep, slibde deze dicht en werd geleidelijk ingepolderd. En zo ontstond tussen 1300 en 1500 de Slachtedyk. De dijk welke in 2024 weer zal dienen als basis voor de Slachtemaraton, waardoor er weer duizenden mensen langs/door Boazum zullen draven en wandelen.
Is Boazum een levendig dorp? Deze vraag komt natuurlijk ook vaak voorbij. Je kan die vraag beantwoorden met; Nee, want er is niets te doen tot Ja, want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. En jeugd hebben we want we zijn natuurlijk ook ontzettend blij met de lagere school, Bûtensprong waar dit jaar 56 kinderen te vinden waren. Dit uit de dorpen Wiuwert, Britswerd en Boazum.